România – invitat de onoare la Târgul Internațional de Carte LIBER de la Madrid
Desfășurare de forțe culturale românești în Spania: literatură, muzică, filme, expoziții
România este pentru prima oară țara invitată de onoare la Târgul Internațional de Carte LIBER, cea mai importantă manifestare de profil din Spania, desfăşurat în acest an la Madrid în perioada 5-7 octombrie. La IFEMA, important spațiu expozițional din Madrid, România va avea un stand național de mari dimensiuni, cu o arhitectură aparte, organizat de ICR Madrid şi Centrul Naţional al Cărţii din cadrul Institutului Cultural Român.
La stand vor fi prezentate cele mai noi apariții editoriale din România, marile succese literare de public și de critică, albume de artă și turistice, dar și cărțile publicate în Spania în ultimii ani cu sprijinul ICR, prin programele de susținere a traducerilor. Cu peste 40 de titluri apărute, Spania este în prezent țara europeană cu cele mai multe traduceri din literatura română.
Institutul Cultural Român de la Madrid organizează în perioada 26 septembrie – 9 octombrie o serie de evenimente care vor marca prezența României la Feria del libro LIBER. Seria va culmina cu un concert extraordinar susținut de Jordi Savall în sala Auditorio de la Caixa Forum (aflată pe artera principală a Madridului, vizavi de Muzeul Prado și dispunând de unul dintre cele mai performante sisteme de sonorizare din Spania). Programul include lucrări compuse de Dimitrie Cantemir, concertul fiind intitulat Dimitrie Cantemir, „Cartea muzicii” în dialog cu tradițiile otomane, românești, armenești și sefarde. Figura lui Dimitrie Cantemir ca una dintre figurile fondatoare ale culturii române va fi abordată și de istoricul Stefan Lemny, care va susține pe 3 octombrie, de la ora 19.00, la Biblioteca Națională a Spaniei, o conferință despre secolul al XVIII-lea românesc. Biblioteca Națională va găzdui, de asemenea, pe gardul exterior din Paseo de Recoletos, pe durata Târgului de Carte, o expoziție de bandă desenată românească. La sediul ICR Madrid vor fi expuse ilustrații de povești clasice și contemporane românești și va avea loc un atelier de desen, ambele evenimente fiind realizate împreună cu Clubul Ilustratorilor din România și artiști tineri români. Tot la sediul ICR Madrid va fi deschisă între 1 și 8 octombrie o librărie temporară cu cărți în limba română, dar și lucrări în limba spaniolă, de autori români sau despre cultura, istoria, literatura română.
Vor fi prezenţi la LIBER scriitorii Ana Blandiana, Dan Lungu și Filip Florian, ale căror cărți au fost recenzate și comentate elogios în Spania, dar şi trei scriitori încă netraduși, Adriana Babeți, Adrian Oțoiu și Cezar Paul-Bădescu. Cei șase scriitori vor fi prezenți la Circulo de Bellas Artes, unul dintre centrele culturale private cele mai importante din Europa, pe 6 și 7 octombrie. Discuțiile din cele două zile vor fi moderate de criticul literar Simona Sora. Pe 7 octombrie, la sfârșitul întâlnirii, va avea loc decernarea premiului pentru eseu în limba spaniolă dedicat Centenarului Cioran, premiu acordat de ICR. Câștigătorul premiului în valoare de 2000 EUR va fi desemnat de un juriu prezidat de profesoara Eugenia Popeangă de la Universitatea Complutense.
La Madrid va fi prezent și Eginald Schlatner, scriitor român de limbă germană, autorul cărților Cocoșul decapitat și Mănuși roșii, ambele publicate în Spania. La întâlniri va participa, de asemenea, regizorul Radu Gabrea, autorul peliculei bazate pe romanul Mănuși roșii. Evenimentele dedicate prezentării scriitorului și a filmului vor avea loc la Goethe Institut pe 28 și 29 septembrie. Pe 26 septembrie, la Casa Sefarad, se va vorbi despre scriitorii români de tradiție evreiască, despre Paul Celan, Mihail Sebastian, Max Blecher și va fi prezentat un documentar inedit despre Paul Celan. Prin aceste demersuri, ICR Madrid evidențiază diversitatea etnică și lingvistică a literaturii din România, stimulând o privire plurală asupra fenomenului literar est-european.
Promovarea literaturii române este una dintre principalele direcții strategice ale ICR Madrid în acest an, declarat de Institut „Anul literaturii române în Spania“. Prezența României ca țară invitată a Târgului de carte LIBER din Madrid va fi un prilej de lărgire a orizontului de receptare a culturii și a literaturii române în spațiul iberic.
Ce înseamnă pentru România faptul că este invitatul de onoare al Târgului Internaţional de Carte de la Madrid?
Încet-încet, România intră pe orbita culturală europeană, se integrează într-o normalitate literară care ne-a lipsit atât de mult timp. Faptul că este ţară invitată la un targ de carte de talia celui de la Madrid este un semn bun, un pas înainte, un plus de recunoaştere şi de vizibilitate a vieţii literare din România. Pentru mine, aventura spaniolă a început cu „Sînt o babă comunistă!”. Când Joaquín Garrigós m-a anunţat, imediat după apariţia cărţii, că vrea să o traducă, am crezut că e o glumă. De ce i-ar interesa pe spanioli destinul unei bătrâne nostalgice după dictatură? Însă flerul dlui Garrigós n-a dat greş, aşa că lucrurile au mers bine, drumul a fost deschis. Să fii tradus în spaniolă e un privilegiu : înseamnă întâlnirea cu un public extrem de numeros, dar, mai ales, întâlnirea cu limba în care a început istoria romanului. - Dan Lungu
(foto: Matei Bejenaru)
Fără îndoială, e un motiv de mândrie, o recunoaştere a interesului pe care cultura română îl suscită în lume. Mi se pare şi un act binemeritat. Pentru oricine urmăreşte intensa activitate editorială din România, enorma producţie de carte, pentru oricine cunoaşte pasiunea românilor pentru orizontul livresc, această invitaţie denotă şi o justificată apreciere. În fine, aş dori ca această ocazie să permită actorilor pincipali ai vieţii editoriale româneşti să se afirme mai mult în lume, să corespundă celor mai înalte exigenţe ale unei producţii de carte de valoare, prin conţinut, realizare grafică şi difuzare.
Mă consider extrem de onorat de posibilitatea ce mi se oferă de a vorbi despre Dimitrie Cantemir într-un loc prestigios, precum Biblioteca naţională a Spaniei, aşa cum m-am bucurat de ocazia pe care am avut-o în trecut de a-l evoca la Biblioteca naţională a Franţei. Dar bucuria cea mai mare este oferită de interesul pe care Jordi Savall l-a arătat faţă de muzica lui Cantemir: interpretarea sa este contribuţia cea mai preţioasă la mai buna cunoaştere în lume a acestei figuri luminoase din istoria culturală a românilor. - Ştefan Lemny
Este o șansă pentru mine că cea de a treia carte a mea apărută în limba spaniolă (și cea de a 46-a apărută într-o limbă străină) va fi lansată la Târgul de la Madrid unde România este invitat de onoare. Sunt emoționată în general de felul în care mi-au fost primite cărțile de către publicul și critica spaniolă (nu mă îndoiesc că meritul este în mare măsură al traducătorilor și mai ales al doamnei Viorica Patea) și sunt intimidată de faptul că acest prilej va așeza reflectoare comprehensive asupra cărților mele, dar mai ales asupra literaturii române contemporane.
- Ana Blandiana
E bine ca spaniolii să intre în contact nu numai cu muncitorii din construcții sau cu cei din agricultură, ci și cu scriitorii din România. Spaniolii și românii au cam același tip de sensibilitate, deci până la urmă vorbim aceeași limbă.
- Cezar Paul Bădescu
PROGRAM
Luni, 26 septembrie 2011
♦ 17:30, Casa Sefarad-Israel (C/Mayor, 69, parter)
Ecouri ale tradiţiei evreieşti în cultura română modernă
Invitaţi: Eugenia Popeangă Chelaru (prof.univ. Universitatea Complutense), Alexandru Solomon (regizor), Arnau Pons (scriitor, traducător al operei lui Paul Celan)
- Conferinţă despre literatura lui Mihail Sebastian şi Max Blecher (Eugenia Popeangă Chelaru)
- Conferinţă despre Paul Celan (Arnau Pons)
- Prezentare film Duo pentru Paoloncel şi Petronom, regia: Alexandru Solomon
În română cu traducere consecutivă în spaniolă.
- Proiecţie film Duo pentru Paoloncel şi Petronom de Alexandru Solomon, România, 1994, 27´(documentar despre prietenia dintre Paul Celan şi Petre Solomon, autorul cărţii Paul Celan - l'adolescence d'un adieu, Éditions Climats). DVD, subtitrare în spaniolă.
Luni, 26 septembrie - duminică, 9 octombrie
♦ Biblioteca Naţională a Spaniei (gard exterior, C/Jorge Juan şi Paseo de Recoletos)
Expoziţie „Istoria benzii desenate româneşti“
Curator: Alexandru Ciubotariu
♦ Institutul Cultural Român de la Madrid/ICR Madrid (C/ Marqués de Urquijo nº 47, 1º dcha)
Expoziţie „Poveste în poveşti“
Artişti: membri ai Clubului Ilustratorilor din România
Program de vizitare: luni-vineri, 11:00 - 20:00.
Marţi, 27 septembrie 2011
♦ 19:00, ICR Madrid (C/ Marqués de Urquijo nº 47, 1º dcha)
Invitaţi: Patricia Suliman, Ignasi Blanch, Alexandru Ciubotariu
- Inaugurarea expoziţiei „Poveste în poveşti, ilustraţii după poveşti româneşti clasice şi contemporane“ realizate de artişti români, membri al Clubului Ilustratorilor
- Prezentarea expoziţiei Istoria benzii desenate româneşti“ montată pe gardul exterior al Bibliotecii Naţionale a Spaniei
- Atelier de desen - Texte desenate: bandă desenată şi ilustraţie contemporană - pentru persoane cu vârsta minimă de 10 ani, interesate de bandă desenată, ilustraţie de carte şi desen, în general. Înscriere în prealabil, în perioada 12-26 septembrie, la adresa de email: or.rci@dirdamrci. În română cu traducere consecutivă în spaniolă.
Miercuri, 28 septembrie 2011
♦ 19:30, Institutul Goethe, Madrid (C/ Zurbarán, 21)
Scriitori români de expresie germană, I
Invitaţi: Eginald Schlattner (scriitor), Cecilia Dreymüller (critic literar), Nicole Henneberg (critic literar), Catrinel Pleşu (traducătoare, director CENNAC România)
- Prezentări despre literatura română de expresie germană (Nicole Hennenberg şi Catrinel Pleşu). Moderator: Catrinel Pleşu
În germană cu traducere simultană în spaniolă.
Joi, 29 septembrie 2011
♦ 19:00, Institutul Goethe, Madrid (C/ Zurbarán, 21)
Scriitori români de expresie germană, II
Invitaţi: Eginald Schlattner (scriitor), Cecilia Dreymüller (critic literar), Catrinel Pleşu (traducătoare, directoare CENNAC România), Radu Gabrea (regizor, autor al filmului Mănuşi roşii)
- Prezentarea cărţii Guantes rojos/ Mănuşi roşii (autor Eginald Schlattner, publicată în Spania în 2011 de Editura Acantilado)
În germană cu traducere simultană în spaniolă.
- Proiecţia filmului Mănuşi roşii de Radu Gabrea, România/Germania, 2010, 117´, bazat pe romanul cu acelaşi titlu. DVD, română şi germană cu subtitrare în spaniolă.
Sâmbătă, 1 octombrie 2011
♦ 11:00, ICR Madrid (C/ Marqués de Urquijo nº 47, 1º dcha)
Deschidere librărie temporară
Program de vânzare: 1 - 7 octombrie, 11:00 - 20:00
Se pot achiziţiona atât cărţi în limba română (literatură, cărţi pentru copii, dicţionare, ghiduri turistice etc.), cât şi în limba spaniolă (autori români traduşi).
Luni, 3 octombrie 2011
♦ 19:00, Biblioteca Naţională a Spaniei (Pº de Recoletos 20-22)
Cantemireştii şi secolul XVIII românesc
Invitat: Ştefan Lemny (istoric)
Conferinţă susţinută de istoricul Ştefan Lemny despre familia Cantemireştilor în cadrul ciclului de conferinţe Tramas europeas: encuentro con autores europeos en la Biblioteca Nacional de España
În franceză cu traducere simultană în spaniolă.
Marţi, 4 octombrie 2011
♦ 19:00, IFEMA. Feria de Madrid
Inaugurarea oficială a Târgului Internaţional de Carte LIBER 2011 şi a standului României
Invitaţi: Horia-Roman Patapievici, preşedintele ICR, şi oficialităţi spaniole
Miercuri, 5 octombrie 2011
♦ 10:00 - 19:00, Pavilion 6, IFEMA. Feria de Madrid, Stand România
Întâlniri între profesioniştii participanţi.
♦ 20:00, CaixaForum Madrid (Paseo del Prado, 36)
Concert Dimitrie Cantemir «Cartea muzicii» în dialog cu tradiţiile otomane, româneşti, armeneşti şi sefarde
Interpreţi: Jordi Savall şi grupul Hespèrion XXI
Acces pe bază de invitaţie.
Joi, 6 octombrie 2011
♦ 10:00 - 19:00, Pavilion 6, IFEMA. Feria de Madrid. Stand România
Întâlniri între profesioniştii participanţi.
♦ 11:00, IFEMA. Feria de Madrid, Sala S21, etaj (-2), Centro de Convenciones Sur
Piaţa de carte din România: o necunoscută cu mai multe variabile
Invitaţi: Bogdan Stănescu (director editorial, Editura Polirom, România), Carlos Pardo (scriitor, director al librăriei "Antonio Machado", Madrid), Luminiţa Marcu (director adjunct ICR Madrid, moderatoarea evenimentului)
Masă rotundă despre piaţa editorială din România şi despre cum este receptată literatura română în Spania.
♦ 12:30, IFEMA. Feria de Madrid, Sala S21, etaj (-2), Centro de Convenciones Sur
Programe de subvenţii pentru traduceri literare în diverse ţări membre UE
Prezentarea programelor de subvenţii pe care le oferă diverse ţări europene pentru traducerile literare, organizată de EUNIC Spania.
♦ 14:00, ICR Madrid (C/ Marqués de Urquijo nº 47, 1º dcha)
Întâlnire informală cu traducători de literatură română în spaniolă, cu scriitorii români invitaţi şi cu echipa ICR.
♦ 19:00, Círculo de Bellas Artes (C/ Alcalá, 42)
Scriitori români inediţi în Spania
Invitaţi: Cezar Paul-Bădescu (scriitor, jurnalist), Adriana Babeţi (scriitoare, eseistă), Adrian Oţoiu (scriitor, eseist), Simona Sora (critic literar, moderatoarea evenimentului)
Masă rotundă şi lecturi de fragmente literare.
În română cu traducere simultană în spaniolă.
Vineri, 7 octombrie 2011
♦ 10:00 - 19:00 Pavilion 6, IFEMA. Feria de Madrid, Stand România
Întâlniri între profesioniştii participanţi
♦ 19:00, Círculo de Bellas Artes (C/ Alcalá, 42)
Scriitori români în limba spaniolă
Invitaţi: Ana Blandiana (scriitoare), Filip Florian (scriitor), Dan Lungu (scriitor), Simona Sora (critic literar, moderatoare eveniment).
- Masă rotundă şi lecturi din cărţilor acestor autori, cărţi traduse în spaniolă şi recent publicate în Spania
În română cu traducere simultană în spaniolă.
- Decernare: Premiul concursului de eseuri "E. M. Cioran", organizat de ICR Madrid, cu ocazia centenarului Cioran (Eugenia Popeangă Chelaru, preşedinta juriului concursului)
Activităţi permanente organizate cu ocazia Târgul Internaţional de Carte LIBER 2011:
♦ Expoziţia Istoria benzii desenate româneşti, Biblioteca Naţională a Spaniei, gard exterior, 26 septembrie - 9 octombrie
♦ Expoziţia Poveste în poveşti, ICR Madrid, 26 septembrie - 9 octombrie. Program de vizitare: luni-vineri, 11:00 - 20:00
♦ Librărie temporară, ICR Madrid, 1 - 7 octombrie. Program de vânzare: luni-vineri, 11:00 - 20:00
♦ Birou de presă, ICR Madrid, 26 septembrie - 9 octombrie. Program: luni-vineri, 10:00 - 17:00