Institutul Cultural Român, împreună cu Fundația Europeană Titulescu, organizează marți, 11 decembrie 2018, de la ora 16.00, la Casa Titulescu (Șos. Kiseleff, nr.47), lansarea volumului cartografic Historia Transylvaniae. Transilvania în cinci secole de cartografie. În cadrul evenimentului vor lua cuvântul autorii volumului: prof. univ. dr. Adrian Năstase, președintele Fundației Europene Titulescu, acad. Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române, E.S. Mihai Gribincea, ambasadorul Republicii Moldova în România. Alături de autori, la acestă prezentare va participa și Mirel Talos, vicepreședinte al Institutului Cultural Român.
Volumul „Historia Transylvaniae", publicat de Editura Institutului Cultural Român, a fost realizat în două versiuni:română şi engleză. Prezentul atlas valorifică un număr de 124 de hărți, într-o concepție vizuală de excepție, piese rareaflate în patrimoniul Bibliotecii Academiei Române, Muzeului Național de Istorie a României, Muzeului Național al Hărților și Cărții Vechi, unul dintre puținele muzee cu specific cartografic din Europa și din lume, precum și în colecţia particulară a prof. univ. dr. Adrian Năstase şi în cea a istoricului Mihai Gribincea.
„Editarea atlasului Historia Transylvaniae face parte din programul Centenar al Institutului Cultural Român, fructificând o serie de hărți accesibile în acest moment. Aceste hărți acoperă cinci secole de cartografie, dar și de istorie a acestei provincii românești, în toate contextele istorice prin care a trecut, până la regăsirea ei firească în matca românească", afirmă Mirel Taloș, vicepresedinte al Institutului Cultural Român.
,,Lucrarea de față reprezintă un prim volum ce cuprinde hărți ale Transilvaniei. Este un exercițiu dificil, dar necesar. Dificil, pentru că aceste hărți au fost realizate în diferite cancelarii și cu diferite interese, în funcție de statutul politic al Transilvaniei de-a lungul secolelor, sau de către diverși călători, în urma unor constatări adeseori parțiale. Unele s-au pierdut, altele nu sunt accesibile. Hărți ale teritoriilor românești se găsesc în diferite arhive, în capitale europene, dar și în arhivele secrete ale Vaticanului", subliniază Adrian Năstase,președintele Fundației Europene „Titulescu".