Institutul Cultural Român la Bookfest Chișinău 2023: FRONTIERE | GRANIȚE | CONEXIUNI: ISTORIE, LIMBĂ, LITERATURĂ

Institutul Cultural Român va fi prezent, prin Centrul Național al Cărții, la ediția din acest an a Salonului Internațional de Carte Bookfest Chișinău, desfășurată în perioada 30 august - 3 septembrie 2023, la Centrul Mediacor din cadrul Universității de Stat din Moldova, cu un stand al Editurii ICR reprezentativ pentru oferta editorială în limba română și un program de evenimente consistent și cuprinzător. La standul ICR vizitatorii sunt aşteptaţi cu o selecţie de titluri la preţuri speciale din domeniile istorie, literatură, critică literară, albume de artă şi ultimele numere ale revistei Lettre Internationale.

O istorie comună și, în același timp, o istorie care a suprapus o frontieră peste râul pe malurile căruia se vorbește aceeași limbă; o literatură scrisă în limba română, dar nutrită de experiențe distincte, în virtutea aceleiași istorii care a separat, de-a lungul ultimelor secole, două teritorii conectate cultural: iată câteva dintre glosele posibile pe marginea cuvintelor-cheie care circumscriu prezența ICR la ediția din acest an a Salonului Internațional de Carte Bookfest Chișinău - frontiere | granițe | conexiuni: istorie, limbă, literatură.

Invităm publicul la standul Editurii ICR, pentru a descoperi cele mai recente apariții ale noastre. Institutul Cultural Român rămâne cel mai important promotor al literaturii române peste hotare, inclusiv al autorilor din Republica Moldova. Programele sale de finanțare încurajează editurile străine să publice traduceri ale operelor literare ale autorilor de limbă română de pe ambele maluri ale Prutului. Operele lor sunt promovate, de asemenea, la cele mai importante târguri internaționale de carte și prin diversele proiecte organizate în rețeaua ICR din străinătate, a declarat Liviu Jicman, președintele Institutului Cultural Român.

În 2023 se împlinesc 350 de ani de la nașterea lui Dimitrie Cantemir. Este, totodată, anul în care se comemorează trei veacuri de la moartea sa. Un eveniment dedicat acestui scriitor și cărturar definitoriu pentru cultura română și pentru deschiderea ei către cultura europeană, desfășurat sub genericul Anul Cantemir la Chișinău, îi va avea ca protagoniști pe scriitorii Ligia Ruscu (autoarea volumului Cantemir. Inorogul în lavirinthul neştiinţii, Editura Polirom, 2023), Bogdan Crețu (autorul volumului Inorogul la portile Orientului. Bestiarul lui Dimitrie Cantemir, Editura Cartier, ediția a II-a, 2023) și pe Ștefan Lemny (autorul volumului Dimitrie Cantemir, un destin românesc în Luminile europene, Editura Junimea, 2023).

Istoriei ca știință îi vor fi consacrate, în cadrul programului organizat de ICR la Bookfest Chișinău, trei întâlniri cu profesioniști prestigioși din domeniu. Liviu Cîmpeanu, unul dintre cei mai apreciați specialiști din noua generație de istorici, va lua parte la un dialog pornind de la volumele sale recente - Cruciadă împotriva lui Ștefan cel Mare: Codrii Cosminului 1497 (Humanitas, 2022) și Jurnalul de campanie al cavalerilor teutoni, 1497. Moldova, Polonia şi Ordinul Teuton la sfârşitul domniei lui Ştefan cel Mare (Humanitas, 2023). Bogdan Murgescu, președinte de onoare al Societății de Științe Istorice din România, va participa la un dialog cu tema A fi istoric în secolul XXI. Cum vorbim despre conflicte, dezvoltare și angajament civic în „era post-adevărului".

Un eveniment conex Salonului Internațional de Carte Bookfest, care îl are drept protagonist pe istoricul german de origine română Martin Rill, va avea loc la Universitatea de Stat Chișinău, unde acesta va susține conferința cu tema „Cetăți și biserici fortificate din Transilvania".

Literatura - cea pentru orice vârstă și, deopotrivă, cea destinată copiilor și adolescenților - va fi reprezentată în cadrul programului propus de ICR de nume la fel de marcante: Veronica D. Niculescu, Moni Stănilă, Andreea Iatagan, Radu Vancu.

Seria manifestărilor propuse de ICR, prin Centrul Naţional al Cărţii, cuprinde două ateliere de literatură pentru copii şi un eveniment dedicat sărbătoririi Zilei Limbii Române: „Două țări, aceeași limbă, o familie și mai multe istorii literare", o întâlnire cu scriitorii Moni Stănilă și Alexandru Vakulovski.

------

Ediția din 2023 a Salonului Internațional de Carte Bookfest Chișinău, organizată de Asociația Editorilor Români, în parteneriat cu Biblioteca Națională a Republicii Moldova, Universitatea de Stat din Moldova, Uniunea Editorilor din Republica Moldova, Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova, beneficiază de susținerea financiară a Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova, a Ministerului Culturii din România și a Ministerului Culturii din Republica Moldova. Parteneri strategici: USAID, Ambasada Suediei în Republica Moldova, Goethe-Zentrum Chișinău, Institutul Cultural Român. Accesul publicului la evenimentele din cadrul Salonului Internațional de Carte Bookfest Chișinău este liber.


PROGRAMUL EVENIMENTELOR

Evenimentele vor avea loc în Spațiul Central de evenimente al Centrului Mediacor (str. Alexei Mateevici nr. 60).

JOI

18.00-19.00: „Două țări, aceeași limbă, o familie și mai multe istorii literare"

Întâlnire, de Ziua Limbii Române, cu scriitorii Moni Stănilă și Alexandru Vakulovski

Moderatoare: Oana Boca Stănescu (directoarea Centrului Național al Cărții, ICR)

VINERI

09.45-11.15: „Cetăți și biserici fortificate din Transilvania"

Întâlnire cu istoricul Martin Rill

Prezintă: Sergius Ciocanu (istoric)

* Loc de desfășurare: Universitatea de Stat Chișinău, Aula 535/C „Gheorghe Brăteanu"

16.00-17.00: „Ștefan cel Mare: noi izvoare, noi interpretări"

Întâlnire cu istoricul Liviu Cîmpeanu și dialog pornind de la volumele „Cruciadă împotriva lui Ștefan cel Mare: Codrii Cosminului 1497" și „Jurnalul de campanie al cavalerilor teutoni, 1497. Moldova, Polonia şi Ordinul Teuton la sfârşitul domniei lui Ştefan cel Mare"

Prezintă: Valentin Constantinov (istoric)

Eveniment realizat în parteneriat cu Editura Humanitas

18.00-19.00: A fi istoric în secolul XXI. Cum vorbim despre conflicte, dezvoltare și angajament civic în „era post-adevărului"

Întâlnire cu istoricul Bogdan Murgescu

Prezintă: Igor Șarov (istoric)

Eveniment realizat în parteneriat cu Editura Polirom

SÂMBĂTĂ

11.00-12.00: Anul Cantemir la Chișinău: eveniment dedicat lui Dimitrie Cantemir, în anul comemorării a 350 de ani de la nașterea sa și a 300 de ani de la moarte.

Cu participarea scriitorilor Ligia Ruscu (autoarea volumului Cantemir. Inorogul în lavirinthul neştiinţii, Editura Polirom, 2023), Bogdan Crețu (autorul volumului Inorogul la portile Orientului. Bestiarul lui Dimitrie Cantemir, Editura Cartier, ediția a II-a, 2023) și Ștefan Lemny (Dimitrie Cantemir, un destin românesc în Luminile europene,Editura Junimea, 2023) și a lui Liviu Jicman, Președintele Institutului Cultural Român.

Moderatoare: Nina Corcinschi (critic literar)

Eveniment realizat în parteneriat cu Editura Cartier, Editura Junimea și Editura Polirom.

12.00-12.45: „Dacă literatura e miraculoasă, nu-i fiindcă explorează omul - ci fiindcă-l inventează" - întâlnire cu poetul, eseistul și traducătorul Radu Vancu, președintele PEN România, şi cu Alexandru Cosmescu

Prezintă: Paula Erizanu

12.45-13.30: „Literatura este tărâmul imaginației. Imaginația e zeul pe care-l slujesc" - întâlnire cu scriitoarea Veronica D. Niculescu și dialog pe tema scrisului

Prezintă: Radu Vancu(scriitor), Maria Pilchin (critic literar)

Moderatoare: Oana Boca Stănescu(directoarea Centrului Național al Cărții, ICR)

Eveniment realizat în parteneriat cu Editura Polirom

DUMINICĂ

10.00-11.00: „Despre secretul poveștilor" - atelier dedicat copiilor între 6 și 10 ani, susținut de scriitoarea Andreea Iatagan

Eveniment realizat în parteneriat cu Editura Pandora M

12.00-13.00: „De la documentare la ficțiune" - atelier dedicat copiilor cu vârste între 10 și 14 ani, susținut de scriitoarea Moni Stănilă

Mergi la inceput