Salon du Livre, Paris 18-21 martie 2011

România a fost prezentă la cea de-a 31-a ediție a Salonului internațional de Carte de la Paris, desfășurată în perioada 18 - 21 martie 2011, cu un stand național organizat de către Institutul Cultural Român prin Centrul Național al Cărții. În cadrul standului cu o dimensiune de 36 de metri pătrați, au fost expuse 350 de volume apărute la 22 de edituri româneşti şi peste 20 de traduceri publicate în străinătate cu sprijinul ICR. În numai patru zile în acest an, Salon du Livre a numărat 180 000 de vizitatori, iar vînzarea de carte românescă pe durata tîrgului s-a dovedit a fi un succes grație parteneriatului cu Libraria Cărturești. La stand au fost de distribuite, de asemenea, materiale de promovare a literaturii române (cataloage, CD-uri) şi broşuri despre programele ICR.

În zilele de 18 şi 19 martie, Institutul Cultural Român de la Paris în colaborare cu Centrul Național al Cărții şi cu Muzeul Literaturii Române din Bucureşti au organizat Colocviul „Cioran: pesimismul triumfător”. Evenimentul a avut loc cu ocazia aniversării centenarului Emil Cioran şi a inclus dezbateri cu specialişti ai operei lui Cioran, precum şi proiecţia documentarelor "Apocalipsa după Cioran" de Sorin Ilieşiu şi "Scriitorii secolului. Emil Cioran" de Bernard Jourdain şi Patrice Bollon. Dezbaterile au fost moderate de Horia-Roman Patapievici, preşedintele Institutului Cultural Român şi preşedinte în exercițiu al EUNIC, şi Georges Banu, profesor la Universitatea Sorbonne Nouvelle – Paris 3, eseist și critic de teatru. Colocviul i-a avut ca invitați pe Sorin Alexandrescu, Ingrid Astier, Patrice Bollon, Livius Ciocârlie, Nicolas Cavaillès, Aurélien Demars, Sorin Ilieșiu, Roland Jaccard, Sylvie Jaudeau, Simona Modreanu, Pierre Pachet, Vincent Piednoir, Fernando Savater, Barbara Scapolo, Liviu Tofan, Florin Țurcanu și Constantin Zaharia.

Pe 20 martie, la standul României au avut loc trei prezentări de carte: Andreia Roman, conferențiar la INALCO Paris, a lansat antologia bilingvă Littérature Roumaine / Literatura română (Editura Non Lieu, Paris, 2011), iar jurnalista Cristina Hermeziu a prezentat Revoluția din depărtare / La Révolution de loin (Editura Curtea Veche, Bucureşti, 2011), în compania Monicai Heintz, conferențiar la Universitatea Paris Ouest Nanterre. De asemenea, numărul 64 al revistei Atelier du roman - Les Roumains et le roman (Editura Flammarion, Paris, 2010) a fost lansat de către Katia Danilă, director ICR Paris, Lakis Proguidis, redactorul-șef a revistei și inițiatorul numărului consacrat romanului românesc, alături de Denis Wetterwald, critic literar.

Pe parcursul celor patru zile de târg, reprezentanții Centrului Național al Cărții au avut numeroase discuții cu editori străini interesați să publice literatură română, iar sîmbată, 19 martie, ora 10, au fost invitați la o sesiune specială de prezentare a programelor Centrului Național al Cărții.
 
Mergi la inceput