Roomania with a View - România la London International Book Fair 2009



În perioada 20 – 22 aprilie 2009, Institutul Cultural Român a organizat pentru a doua oară consecutiv standul României la Târgul internaţional de carte “The London Book Fair”, una dintre cele mai importante manifestări de profil din lume. Institutul Cultural Român şi-a propus şi anul acesta să ofere o imagine cât mai cuprinzătoare a pieţei de carte din România, invitând 33 dintre cele mai prestigioase edituri româneşti să-şi expună titlurile într-un stand de 108 mp, conceput astfel încât să ofere fiecăreia dintre ele vizibilitate maximă.


Editurile invitate – în urma consultării principalelor asociaţii de editori din România – au fost: All, Art, Brumar, Cartea Românească, Editura Casa Radio, Corint, Corint Junior, Curtea Veche, Hasefer, House of Guides, Humanitas, Humanitas Fiction, Humanitas Multimedia, Idea, Ideea Europeană, Igloo Media, Junimea, Leda, Lider, Minerva, Nemira, Niculescu, Orizonturi, Polirom, RAO, Taj Books & Media, Trei, Tritonic, Vellant, Vivaldi, Vox, Vremea şi Editura Institutului Cultural Român


Alături de cele peste 800 de titluri ale editurilor româneşti (cărţi ale autorilor români, traduceri din limba engleză, audiobook-uri, CD-uri, albume, ghiduri turistice, dicţionare), la stand au fost prezentate şi volume apărute în străinătate, prin programele de finanţare derulate de Institutul Cultural Român prin Centrul Naţional al Cărţii precum şi materiale de prezentare a programelor şi proiectelor derulate de Institutul Cultural Român.


În prima zi a târgului, Institutul Cultural Român a organizat o discuţie pe tema receptării culturii române şi a României în spaţiul britanic, pornind de la cartea Once Upon Another Time de Jessica Douglas-Home. La această discuţie care s-a desfăşurat sub genericul ROOMania WITH A VIEW au participat mai multe personalităţi culturale britanice: Jessica Douglas-Home, Mark Almond, Anne Stewart, Anthony Daniels. Gazda evenimentului a fost preşedintele Institutului Cultural Român, dl. Horia-Roman Patapievici. La eveniment au asistat editori români şi străini, jurnalişti, oameni de cultură britanici. 

Cu ocazia participării României la Târgul internaţional de carte de la Londra, Institutul Cultural Român din Londra a vernisat în data de 21 aprilie 2009 expoziţia Constantin Brâncuşi Fotograf, vernisajul fiind urmat de o recepţie cu invitaţi de marcă din mediul cultural, diplomatic şi de presă britanic.

La această ediţie a Târgului internaţional de carte de la Londra au avut loc întâlniri cu importanţi editori străini cărora le-au fost prezentate programele de promovare a literaturii române derulate de Institutul Cultural Român, mulţi arătându-se interesaţi de posibilitatea publicării unor autori români. Reprezentanţii Centrului Naţional al Cărţii au avut, de asemenea, discuţii cu reprezentanţi ai instituţiilor similare, cu această ocazie stabilindu-se detaliile unei întâlniri a centrelor de carte europene la Bucureşti. Standul a fost vizitat de editori străini, distribuitori de carte, traducători, oameni de cultură care s-au arătat impresionaţi de aspectul lui, de numărul de volume expuse dar şi de promptitudinea cu care le-au fost oferite informaţiile solicitate. O serie întreagă de distribuitori de carte britanici s-au arătat interesaţi de posibilitatea de a importa carte românească în Marea Britanie. Au fost puşi în legătură cu editurile româneşti şi distribuitorii de carte autohtoni. La stand a fost promovată în avanpremieră seria de 20 de autori români care va fi lansată în această toamnă de prestigioasa editură britanică University of Plymouth Press.
Cărţile expuse la standul României de la London Book Fair au fost donate prin amabilitatea editurilor româneşti bibliotecilor Institutului Cultural Român din Londra, respectiv Budapesta.
Mergi la inceput