London Book Fair, Londra, 11 - 13 aprilie 2011



România a fost prezentă la cea de a 40-a ediție a Târgului Internațional de Carte de la Londra (London Book Fair), desfășurată în perioada 11 - 13 aprilie 2011, cu un stand național organizat, pentru al patrulea an consecutiv, de Institutul Cultural Român prin Centrul Național al Cărții. În cadrul standului cu o dimensiune de 63 de metri pătrați, amplasat în apropierea intrării principale în Hala 2, au fost expuse 600 de volume apărute la 26 de edituri româneşti şi peste 50 de traduceri publicate în străinătate cu sprijinul ICR. La stand au fost de distribuite, de asemenea, materiale de promovare a literaturii române (cataloage, CD-uri) şi broşuri despre programele ICR. Editorii de la University of Plymouth Press, invitaţi speciali ai standului românesc, au prezentat seria 20 de autori români, lansată în noiembrie 2009 şi susţinută de ICR prin programul omonim.

În prima zi a târgului, luni, 11 aprilie, de la ora 14:30, în cadrul programului dedicat inovațiilor din domeniul literaturii pentru copii, organizat ca parte a LBF, Florin Bican (autor, coordonator) și Gabriela Boiangiu (ilustrator, membru al Clubului Ilustratorilor din România) au prezentat volumul Bookătăria de texte și imagini/ The Cook-a-book Pancyclopedia of Texts and Images.
De la ora 15:00, la standul României, scriitorul Stelian Tănase, al carui volum Clienţii lui Tanti Varvara a apărut la UPP la sfârșitul anului trecut în ediție bibliofilă (www.uppress.co.uk/tanase), a fost prezentat publicului, într-un dialog cu Rosie Goldsmith, jurnalist BBC. Actriţa Cristina Catalina a citit fragmente din traducerea în limba engleză. Discuția a fost urmată de o recepție oferită de University of Plymouth Press și Institutul Cultural Român pentru a marca cel de al treilea an de cooperare editorială dintre cele două instituții. La eveniment au participat Excelența sa, dr. Ion Jinga, Ambasadorul României la Londra, editori români și străini, jurnaliști, oameni de cultură.

Marți, 12 aprilie 2011, de la ora 12:00, la invitația organizatorului Gourmand World Cook Book Awards, scriitorul Mircea Dinescu a susținut o demonstrație culinară din bucătăria românească la Cook Book Corner, spațiu special amenajat în cadrul LBF pentru promovarea literaturii gastronomice. În aceeași zi, de la ora 13:15, la standul României, Mircea Dinescu a oferit un recital de poezie. Traducerea textelor i-a aparținut scriitorului Florin Bican iar interpretarea în limba engleză a fost asigurată de actrița Cristina Catalina. Lectura a fost urmată de o degustare de vin din producția proprie a scriitorului.

Miercuri, 13 aprilie 2011, în cadrul seminarului-atelier Passing It On: Training the Next Generation of Translators organizat la Literary Translation Centre, Florin Bican, coordonatorul programului de burse pentru traducători, a prezentat programele de susținere a traducerilor din literatura română derulate de ICR prin CENNAC. Înființat în 2010, Centrul pentru traduceri literare / Literary Translation Centre reunește traducători, editori, autori și parteneri instituționali, încurajând schimbul de experiență și promovând traducerea literară ca mijloc de acces la literatura din spații lingvistice diverse.
Institutul Cultural Român din Londra a marcat prezenţa României la London Book Fair cu un concert extraordinar de jazz cu Teodora Enache (voce) & Sorin Terinte (pian). Concertul a fost urmat de vernisajul expoziţiei de ilustraţii şi cărţi de artist Bound to Art, curatoriată de Matei Câlţia. Evenimentele au avut loc la sediul ICR Londra pe 13 aprilie, în ultima zi a târgului de carte desfăşurat la Earls Court.

Pe parcursul celor trei zile de târg, reprezentanții Centrului Național al Cărții au avut numeroase discuții cu editori străini interesați să publice literatură română, cărora le-au fost prezentate programele de finanțare derulate de Institutul Cultural Român. Reprezentanţii editurilor din România au beneficiat, în cadrul standului, de spaţii pentru întâlnirile cu potenţialii parteneri şi colaboratori străini. Standul a fost vizitat de editori străini, distribuitori de carte, traducători, oameni de cultură. Cei interesați au fost puşi în legătură cu editurile româneşti şi distribuitorii de carte autohtoni.

Târgul internaţional de carte de la Londra, una dintre cele mai importante manifestări mondiale de profil, reuneşte peste 23.000 de profesionişti din domeniul editorial din întreaga lume.Țara invitată la această ediție aniversară a fost Rusia.

 
Mergi la inceput